Kącik architekta – Biblioteka Centralna Burton Barr / bruderDWLarchitects

Bill Timmerman Biblioteka centralna Phoenix stoi jako ikoniczna struktura, która okala drogę międzystanową 10, gdy przechodzi przez Tunel Parkowy Margaret T.
Hance w Phoenix w Arizonie.
Zaprojektowany przez firmę bruderDWLarchitects, kontrakt został przyznany w 1989 r., A projekt ukończono w 1995 r., Aby pomieścić ekspansywną kolekcję wielkości 000 000 na 280 000 stóp kwadratowych.
Był także katalizatorem dla lokalnej społeczności i wzbudzał poczucie dumy.
Zawiera wiele szczegółów, które zwiększają ogólną wygodę użytkownika i zawierają strategiczne taktyki budowania, które reagują na trudną pustynię Sonora.
Więcej szczegółów po przerwie.
+ 21 Ślad biblioteki przyjmuje proste podejście ortogonalne oparte na 32.
-8.
kwadratowe zatoki.
pomiar uzyskany z modułów stosu bibliotek.
Te zatoki obejmują centralną przestrzeń atrium, która zawiera w pełni przeszklone windy i wielką klatkę schodową, która wznosi się z odbijającego basenu w płaszczyźnie gruntu.
Monitor ze stali nierdzewnej z dziewięcioma świetlikami w koronie atrium kąpie mieszkańców za pomocą animowanej gry światła przez cały dzień.
.
Bill Timmerman Programowanie biblioteki odbywa się na pięciu poziomach, z główną przestrzenią użytkową rozciągającą się w osi północ-południe.
Główny poziom wejściowy zawiera elementy typowe dla działania bibliotek, takie jak kioski do wymeldowania i informacje.
Gdy wznosi się w górę, można zwiedzić rzadką salę z książkami, całe piętro poświęcone źródłom referencyjnym i badawczym, a na najwyższym piętrze – największą czytelnię w Ameryce Północnej, w której znajduje się kolekcja literatury faktu.
.
Bill Timmerman Ze wszystkich pięter, być może, najwyższe piętro naprawdę angażuje zmysły dzięki swojej rozłożystej, dziesiętnej konstrukcji dachu i starannie skomponowanym elementom konstrukcyjnym, które są zasypywane pośrednim światłem.
Niebieskie świetliki nad każdą kolumną z małymi przezroczystymi otworami oświetlają wierzchołki kolumn w słoneczne południe podczas letniego przesilenia.
Północne i południowe krańce są całkowicie przeszklone, z nieskrępowanymi widokami na miasto.
.
Elizabeth Reiter Aby złagodzić duże uzależnienie od systemów mechanicznych, strategie dotyczące szklenia i stałe umiejscowienie ścian są taktyczne w ich orientacji.
Elewacje Wschodu i Zachodu są pokryte miedzianymi skórami falistymi i płasko-panelowymi z pionową taśmą ze stali nierdzewnej, która służy dwóm celom; osłaniając wnętrze przed niskimi kątami słońca i eliminując w ten sposób brutalne zyski energii słonecznej, które w przeciwnym razie by powstały, i dostosowując stałe usługi budynku, takie jak schody, windy serwisowe, mechaniczne, elektryczne, hydrauliczne i boczne systemy konstrukcyjne.
W rezultacie główne przestrzenie wewnętrzne są w całości przeznaczone na usługi związane z bibliotekami.
.
Bill Timmerman Elewacja na południe, która jest całkowicie oszklona, posiada automatyczne żaluzje do śledzenia słońca, które ograniczają pozyskiwanie energii słonecznej i odblaski.
Elewacja północna posiada unikalny system żagli cieniujących, które łagodzą refleksy świetlne w lecie, jednocześnie umożliwiając zoptymalizowany widok z zewnątrz.
Gdy słońce osiada za horyzontem, przeszklone ściany kurtyny wzmacniają wnętrze, ponieważ jego wnętrza są prezentowane społeczności.
Dzięki uprzejmości Will Bruder Architects i WORKSBUREAU.
Zbudowany kosztem 98 USD za metr kwadratowy (ceny z 1995 r.), Biblioteka jest często wymieniana jako wzór dla architektury odpowiedzialnej za środowisko.
Po uruchomieniu korzyści płynące z wcześniejszego planowania i szybkiego reagowania na trudne warunki pustynne spowodowały zmniejszenie zużycia energii o jedną trzecią kwoty początkowo przewidzianej przez ekspertów w zakresie infrastruktury i planistów miejskich.
.
Bill Timmerman
[patrz też: ściany przesuwne, brico konin, brico braniewo ]

Powiązane tematy z artykułem: brico braniewo brico konin ściany przesuwne